Koffee34
  • by: Nico Swerts
  • February 25th, 2021
  • Category: Soorten Koffie

Cappuccino of latte Macchiato


Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato? En hoe maak je deze lekkere koffiebereidingen best? Lees het in deze blog!

Er zijn heel veel soorten koffiebereidingen en die worden wel eens door elkaar gehaald. Zeker wanneer het gaat over koffievarianten met melk. Neem nu bijvoorbeeld het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato. Twee soorten koffie die erg op elkaar lijken. Maar toch zijn ze niet gelijk en dat leggen we je graag uit in deze blog.

Cappuccino maken

De ingrediënten voor cappuccino en voor latte macchiato zijn eigenlijk dezelfde. Het is de volgorde waarin je de koffie, de melk en het melkschuim toevoegt die echter wel verschillend is. Wil je een lekkere cappuccino maken dan vul je een metalen kannetje voor een derde met melk. Die houd je onder het stoompijpje van je koffiemachine en schuim je op tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Vervolgens maak je een espresso met je favoriete koffie. Maak die rechtstreeks in de ruime tas waarin je je cappuccino wil serveren. Giet de melk dan bij de koffie. Eerst zal er een deel niet-gestoomde melk in de tas lopen, uiteindelijk voeg je ook de schuimlaag toe.

Zo, nu serveer je je zelfgemaakte cappuccino. Heb je een koffiemachine met een melkschuimfunctie, dan doet je toestel dit natuurlijk voor jou. Dat is een goeie manier om thuis van je favoriete koffiebereiding te genieten.


Latte macchiato maken

Wat is dan het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato? Het grote verschil zit hem in de bereidingswijze. Waar er voor een cappuccino melk bij de espresso wordt gevoegd, is het bij een latte macchiato net andersom.

Je stoomt dus dezelfde hoeveelheid melk op als bij een cappuccino en doet die in een hoog glas. Dan maak je in een afzonderlijk tasje een espresso en die giet je heel voorzichtig bij de melk. Macchiato is het Italiaans voor gevlekt. Wanneer je de koffie voorzichtig bij de melk giet zal je zien dat die een laagje vormt in het midden van je glas. Vandaar de naam én vandaar de reden waarom een latte macchiato steeds in een glas wordt geserveerd.

Zo, nu ken je het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato: de ingrediënten zijn dezelfde, alleen de bereidingswijze is anders. Heb je vragen of tips over koffie, deel ze zeker met ons!