Koffee34
Waar komt de lekkere koffie van Koffee34 eigenlijk vandaan en wat is er allemaal nodig om van de boon aan de koffieplant een heerlijk kopje koffie te maken? Daarover vertellen we je meer op deze pagina!

Een beetje geschiedenis van de koffie

Over de echte oorsprong van koffie doen veel verhalen de ronde. Niemand kent de juiste versie, maar er zijn er twee die steeds weer naar boven komen. Het eerste verhaal gaat over een geitenherder uit Ethiopië die merkte dat zijn geiten na het eten van koffiebonen plots veel meer energie hadden.

Het andere verhaal gaat over monniken die de bonen begonnen branden omdat die met hun wrange smaak niet rauw te eten waren. Algauw merkten ze een heerlijke geur bij het branden waarna ze er een drank van maakte die én lekker was én energie gaf.

Wat de juiste versie ook is, de oudste bronnen over koffie gaan inderdaad terug tot het Ethiopië van de 10e eeuw. De oorsprong van koffie ligt dus zeker daar. Maar al snel zette de geschiedenis van koffie zich voort in het Midden Oosten. De naam “koffie” is trouwens afgeleid van het oud-Arabische woord “qahwa”, wat “opwindend” betekent.
De stad Mokka (geen onbekend begrip bij koffiedrinkers) in Jemen werd de draaischrijf van de koffie en stilaan raakte de bonen verspreid over de hele wereld, waar het tot op vandaag de meest geconsumeerde drank is.

Koffieplantages en koffiebonen

Het is algemeen geweten dat koffie afkomstig is van koffieplanten of koffiestruiken. Er zijn wereldwijd zo’n 60 verschillende soorten koffieplanten maar het zijn vooral de Arabica en Robusta die bij ons gekend zijn. Dat zijn overigens ook de twee soorten koffie die bij Koffee34 worden gebrand.

Zo’n koffiestruik heeft een tropisch klimaat nodig en daarbij ook voldoende schaduw. Daarom zie je vaak bomen op koffieplantages staan. Daarnaast duurt het 3 tot 5 jaar vooraleer een koffieplant echt bonen geeft. Na ongeveer 30 jaar is de struik te oud en moet die worden vervangen.

Net als de koffiestruik heeft ook de boon op zich tijd nodig om te rijpen. Het kan 8 tot 12 maanden duren vooraleer de koffieboon geschikt is om er goede koffie van te maken.

De bonen die Koffee34 gebruikt worden met de hand geplukt. Dat is al een eerste garantie want on- of overrijpe bonen geven koffie van mindere kwaliteit. 
Bonen plukken met de hand neemt natuurlijk tijd in beslag, maar je proeft het verschil en onzuiverheden als takjes, steentjes of andere dingen die niet in de koffie thuishoren komen niet in je koffiemachine terecht!

Gewassen koffiebonen

Er zijn twee manieren om de koffieboon klaar te maken voor de branding. Je hebt het ‘ongewassen proces’ waarbij de bonen in de zon worden gedroogd. Eens ze bijna droog zijn worden ze lichtjes geperst waarbij de boon loskomt van de schil. Het is een relatief eenvoudig proces maar er is één groot nadeel: als er nog onzuiverheden tussen de bonen zitten dan worden die mee in het eindproduct opgenomen.

De koffie van Koffee34 volgt het ‘gewassen proces’. Daarbij worden de bonen gedurende 24 tot 72 uur in het water gelegd waardoor ze een licht fermentatieproces ondergaan. Tijdens dat proces zinken onzuiverheden naar de bodem en blijven enkel de beste en rijpste bonen over. Vervolgens worden ze gedroogd en verwijdert men de schillen.

Nog voor de koffiebonen op transport gaan worden ze aan een manuele kwaliteitscontrole onderworpen waarna ze in jute zakken worden verdeeld. Jute is niet alleen sterk en natuurlijk, het zorgt er ook voor dat de bonen onderweg voldoende kunnen ademen om schimmels tegen te gaan.
De bonen die Koffee34 gebruikt komen toe in de Antwerpen waar ze nog een laatste keer een kwaliteitscontrole krijgen voor ze naar onze branderij gaan. Om zeker te zijn over het beste product hebben de koffiebonen dus al vier controles gekregen vooraleer ze worden gebrand.

koffie branden

Koffie branden

Voor de bonen klaar zijn om ze te malen moeten de koffie eerst gebrand worden. Daarbij plopt het vliesje van de koffieboon en krijgt ze de typische gekarameliseerde kleur.

De manier waarop koffie wordt gebrand bepaalt voor een heel groot deel de uiteindelijke smaak van je koffie. Eerst wordt de boon gebrand, daarna gespoeld.

Industriële branderijen die kiezen voor snelle omzet en grote volumes, branden de koffieboon heel kort op hoge temperatuur. Normaalgezien moet de spoeling het garen van de koffieboon stoppen. Maar als dat onvoldoende gebeurt dan gaart de boon verder tot ze te hard gebrand is en aan smaak verliest.

Bij een korte branding aan hoge temperatuur, mét voldoende spoeling, is de boon binnenin onvoldoende gaar en krijgt je koffie een zure smaak. Koffie branden is dus specialistenwerk dat heel wat geëxperimenteer vraagt om tot de juiste smaak te komen.

Wij branden onze koffiebonen hier zelf lokaal. Zo kunnen we het hele proces bewaken. Koffee34 kiest voor een slow roast proces. Dat neemt wel wat tijd, maar zo halen we wel al het goede uit de boon naar boven!

We branden de koffiebonen gedurende 15 minuten op lage temperatuur. De bonen zijn dan helemaal gaar, zonder dat ze hun goede smaakeigenschappen en natuurlijk oliën verliezen. Daarna worden ze nog eens 15 minuten gespoeld om te verhinderen dat de branding in de boon nog voort zou gaan.
Koffie branden volgens het slow roast principe is arbeidsintensief maar zorgt wel voor koffie van een unieke kwaliteit. Net zoals alle andere stappen in het proces die onze koffie maken tot wat jij in je tasje krijgt: een volle, gebalanceerde koffie die je laat genieten op elk moment van de dag.

Bestel nu je vers gebrande koffie!