Koffee34
  • by: Nico Swerts
  • February 23rd, 2021
  • Category: Soorten koffie

Arabica of robusta koffiebonen, waar zit het verschil?


Arabica en robusta zijn de twee meest gebruikte koffiebonen. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee? Lees meer in dit blogbericht!

Er bestaan meer dan 60 verschillende soorten koffiebonen, op te delen in drie koffiesoorten, maar er zijn er maar twee die geschikt voor onze consumptie: de Arabica koffieboon en de Robusta koffieboon. De derde koffiesoort, de Liberica, biedt onvoldoende kwaliteit en de opbrengst per plant is heel laag.

Welke dan kiezen en wat is nu precies het verschil tussen Arabica en Robusta? Dat leggen we je graag uit in deze blog.


De Arabica koffieboon

De koffiesoort Arabica is veruit de meest gekweekte en gebruikte koffieboon. Meer dan 70% van de wereldwijde koffie behoort tot dit type. De smaak van de Arabica koffie is fijn en zoet en de plant heeft weinig last van ziektes.

Dat komt omdat Arabica koffieplantages op grote hoogtes (van meer dan 1500 m) staan waar ze beter beschermd zijn tegen ongewenste ziektes. Nog een voordeel daarbij is dat de plant minder cafeïne moet aanmaken om de koffiebonen te beschermen. Daardoor krijgt de boon haar verfijnde smaak.


Wat met Robusta?

De tweede gekende koffiesoort, de Robusta, heeft een heel andere smaak. En dat heeft alles te maken met de hoogte waarop de plant groeit. Koffieplantages die Robusta koffiebonen kweken vinden we vooral tot op zo’n 600 m hoogte.

Op die lagere hoogte zijn planten doorgaans gevoeliger voor ziektes. Het is er warmer en vochtiger dan op de Arabica plantages. Maar de Robusta koffieplant is van nature sterker en beter bestand tegen de hitte. Om de koffiebonen de beschermen maakt de plant meer cafeïne aan dan de Arabica soorten, tot wel 50% meer.

En dat proef je in de koffie. Robusta koffie is doorgaans iets scherper en bitterder dan Arabica. 100% Robusta koffie kom je dus niet vaak tegen, terwijl 100% Arabica heel gewoon is. Maar waarom bestaat 30% van de wereldwijde koffie opbrengst dan toch nog uit Robusta?


Melange van Arabica en Robusta

Door Robusta koffiebonen toe te voegen aan Arabica koffie krijg je een heel evenwichtige koffie. De Robusta geeft extra kracht aan de veel zachtere Arabica. In de betere koffie melanges is deze koffiesoort een goede toevoeging.

Dat merk je in onze Intenza melange met vier verschillende Arabica koffiebonen uit Brazilië, Honduras, Ethiopië en Guatemala. Daarbij voegen we ook nog de Robusta koffieboon uit Vietnam. Die combinatie zorgt voor een perfect gebalanceerde koffie met een verrassend en uniek smaakpallet. Je vindt onze verschillende vers gebrande koffies in onze webshop!