Koffee34
  • by: Nico Swerts
  • February 22nd, 2021
  • Category: Tips & Tricks

Hoe koffiebonen best bewaren?


Je wil zoveel mogelijk smaak blijven halen uit je koffie? Terecht! Maar hoe koffiebonen best bewaren? Dat vertellen we je in deze blog.

Vers gebrande koffiebonen geven de lekkerste koffie. Maar wel op voorwaarde dat je de koffiebonen of gemalen koffie op de juiste manier bewaart. Want anders gaan ze snel smaak verliezen en dat willen we natuurlijk vermijden. Hoe koffie best bewaren is een vraag die we wel vaker krijgen. En omdat koffie die met de grootste zorg werd bereid ook de beste bewaring verdient, geven we je in deze blog enkele praktische tips.

Koffie bewaren op een donkere plaats

Wanneer koffie wordt blootgesteld aan licht, versnelt het proces van smaakafbouw. Daarom ook dat je koffie best bewaart in een donkere ruimte. De beste bescherming tegen licht hebben de koffiebonen of de gemalen koffie in hun oorspronkelijke verpakking.

Die werd speciaal voor de koffie ontwikkeld en zorgt voor de beste bewaaromstandigheden. Hoe mooi de koffiebonen in een glazen bokaal op het keukenrek ook ogen, voor de smaak en de bewaring is glas niet de beste keuze….


Houd je koffie weg van de lucht

Eens je een pak koffie opent komen de bonen in aanraking met de omgevingslucht. De oliën in de koffie geven bij contact met zuurstof hun aroma’s meteen af. Smaak en aroma gaan bijna letterlijk vliegen…

Wil je koffie bewaren dan moet je blootstelling aan de lucht dus zoveel mogelijk vermijden. Neem bij voorkeur enkel de hoeveelheid koffie die je op dat moment nodig hebt en sluit de rest weer af van licht en lucht. Want zuurstof is de grootste vijand van koffie.

Ook hier is de originele verpakking een goede keuze, tenminste als je de opening helemaal sluit. Het is ook goed om die verpakking in een extra bokaal te bewaren. Toch wanneer die luchtledig kan worden afgesloten én wanneer die niet veel groter is dan de verpakking van de koffie zelf. Anders circuleert er teveel lucht rond je koffie.


Koffie bewaren is ook opletten voor vocht en warmte

Naast licht en (vooral) lucht zijn vocht en warmte eveneens boosdoeners als je koffie wil bewaren. In vochtig ruimtes ontstaat condens en die tast de oliën in de koffie aan waardoor er opnieuw smaak verloren gaat.

Hetzelfde geldt voor warmte. De oliën gaan dan zweten en verliezen aan kwaliteit. Daarom gaan mensen koffie bewaren in de koelkast. Goed tegen de warmte, maar een koelkast is wel vochtig. Koffie bewaar je dus best uit de koelkast, tenzij je de koffiebonen kan afsluiten van de vochtige lucht.

Om even samen te vatten: wil je koffie bewaren dan bescherm je de bonen dus best van lucht, licht, warmte en vocht. Daarbij komt dat koffiebonen beter bewaren dan gemalen koffie. Met een goede koffiemolen maal je precies de hoeveelheid die je nodig hebt en berg je de rest weer op!

Ben je op zoek naar vers gebrande koffie, gemalen of in bonen? Proef dan zeker de Intenza Melange van Koffee34. Met de grootste zorg bereid en traag gebrand voor de allerlekkerste koffie.